Egglegging

Project Description

Egglegging

Her tar jeg for meg egglegging for greske landskilpadder. Hvor mange egg, når kommer det? Hvordan kan en skilpadde romme så mange egg? Hvor lang tid tar der? Kan en skilpadde legge egg uten en hann? Ja det er noe av det du skal få svar på nå.

I likhet med andre landskilpadder legger europeiske landskilpadder egg med hardt skall. De er ikke som andre krypdyr, mykt skall som kan vokse på linje med fosteret. Det kan på mange måter ligne på fugleegg. Skilpadde egg er fra første sekund veldig sterke og robuste. Etter parring må hunnen hele tiden ha tilgang på kalk, og når hunnen har lagt eggene er det veldig viktig at hun får rask tilgang til kalk. Selv bruker jeg å gi eggeskall fra en gård her jeg bor. Dette faller i smak.

Hvis hunnen ikke har tilstrekkelig med mengder kalk vil hun ta kalk fra sitt eget skjelett, og det vil da legges svake egg som er lite eller ikke kalkbelagt. Greske landskilpadder graver dype groper med bakbenene og slipper eggene ned en etter en, de vil falle oppå hverandre og det høres med et lite klunk. Sunne egg vil ikke ta skade av dette.

Under inkubasjonen av eggene, vil de gradvis bli mykere. Dette tror man er fordi at fosteret konsumerer kalken i egget

Greske landskilpadde egg er ca 4-5cm store, og en voksen hunne legger som regel fra 3-8 egg i en enkel egglegging. Unge/ uerfarne skilpadder legger rundt 2-3 egg de første gangene. Hvis sommeren er varm og god, vil hunnen kunne legge flere runder meg egg. Vekten på eggene vil være på rundt 20-30 gram for Testudo Hermanni Boettgeri.

Greske landskilpadder vil som regel legge egg i månedene mai, juni, juli og august. Oftest kanskje i mai og juni. Det kan gå ca 30 dager mellom vært legg

Hvordan kan en gravid skilpadde inneholde så mange egg? Vil de ikke bli knust? Skilpadden vil jo ikke kunne få gravidmage? Det er faktisk så enkelt at skilpaddehunner sin vevsmasse kan bli ekstremt komprimert, og på den måten blir det gitt plass til de voksende eggene i hunnens bukhule.

Etter å ha snakket med flere andre skilpaddeholdere og sammenlignet med egne erfaringer, så er prosessen fra parring til fødsel ganske så lik. Her beskriver jeg litt hvordan jeg opplever det.

Etter dvaletiden er hannen rask på hunnen, og hun virker klar. En god stund etter parringen vil hunnen virke rastløs, og vandre mye rundt i innhegningen, med snuten ned i bakken. Hun faller mer sjeldent til ro på solplassen sin. Hun tar pauser fra vandringen som oftest kun for å spise. Hun vil omsider finne den beste plassen.

Her vil hun vandre frem og tilbake, og til slutt sette seg i posisjon til graving med bakbena. Hos meg har jeg laget en opphøyd bakke med sand og jord, som er vendt mot sør. Hun legger alltid eggene her. Samme plass hvert år. Men vandringen gjør hun like gjerne år etter år.

Hunnen kan gjerne grave litt, for så gå å legge seg igjen. Noen dager vil kanskje gravingen bli stoppet av at det begynner og regne, og andre ganger kanskje det ikke passet i dag like vell. Frykt ikke, eggene kommer når hun er klar. Når hun er det, vil hun grave helt til hullet et klart. Det er ofte en hull med bred åpning i overflaten, men smalere og smalere mot bunnen. Hullet er også ganske så dypt.

Når hullet er klart begynner hun å slippe eggene nedi En etter en. Da er det bare å begynne og telle. Når hun er ferdig, så graver hun forsiktig over dem. Så vil hun til slutt gå derifra og aldri tenke på dem igjen. Nå er det ekstra viktig og gi henne tilgang til mye kalk. La henne være litt i fred fra hannen.

Nå er tiden kommet for å grave opp eggene og legge dem i inkubator. Grav forsiktig, eggene må ikke snus på. Når du har gravd et egg frem, løfter du det forsiktig opp. Legg egget på fuktig underlag (selv bruker jeg vermiculite ) og skriv et kryss. Krysset forteller deg hvilken vei egget lå, så du husker at det ikke skal snus. Legg så neste egge ved siden av i boksen, men pass på å ha mellomrom mellom eggene, ca en eggbredde. Legg  boksen over i en passende inkubator. Nå skal eggene ligge iht anvisning på regulatoren. Styr temperatur etter ønske. 28-30 grader gir overtall hanner og 30-32 grader overtall hunner.

Etter noen dager kan eggene lyses for og se om de er fertile. Første tegn til fertile egg er at det vil komme en mørk «skygge» når du lyser egget (bruk for eksempel LED-lommelykt). Neste steg for å se prosessen videre er at denne skyggen blir større og større, og tilslutt fyller hele egget. Nå etter noen dager vil du kunne lyse egger og se blodårer. NÅ er prosessen skikkelig i gang. Husk, enhver håndtering av eggene er potensielt skadelig for foster, så håndter dem mist mulig og husk IKKE snu på dem.

Etter ca 48 til 53 dager vil eggene sprekke opp, flytt egget over i en ny boks med kun fuktig papir. Nå vil skilpadden komme ut i løpet av et par dager. De vil ofte klare hele prosessen selv, men du kan hjelpe til om de virker til å slite. Knekk av små biter kun for å se om de virkelig vil ut. Ligger skilpaddene lenge nok i egget, vil de komme ut uten plommesekken festet til magen, hvis de er litt raske ut vil denne fortsatt henge på, men det er helt ufarlig. La de gå i boksen i inkubatoren til de mister den. Når dette er gjort kan de flyttes til sitt nye innendørs hjem. Etter et par dager vil de spise løvetann og annet ugress du gjør tilgjengelig.