Hold av Unger
Nyklekket Testudo hermanni er best egnet for innendørs hold. Disse kan holdes utendørs fra starten av, men kan være krevende for en uerfaren person. Ha dem inne det første året og lær deg å kjenne dem. Bruk aldri glass akvarier for skilpadder. De skaper en konstant «drivhus» -effekt, slik at de raskt kan dehydrere. Skilpaddene blir også meget stresset av det fordi de ikke kan forstå hva glass er og hvorfor de kan se gjennom det, men ikke gå videre. Dette sender stressnivået gjennom taket. Bygg heller en egnet kasse. For 4-6 nyfødte unger funker 1 x 1 meter. Viktig også at du ikke bygger for stort også, for da vil du stadig grave for å finne dem, noe som øker stressnivået. Når skilpaddene vokser, kan størrelsen på beholderen økes.
Flere nyfødte kan gå sammen uten problemer, men pass på om det er noen svakere individer som taper kampen om maten. Et egnet substrat er kalkrik jord blandet med litt fin sand, kokossubstrat eller torvmose. Pass på å ha litt godt med substrat slik at de har muligheten til å grave seg ned og ikke bare gjemme seg under «pyntegjenstander. At ungene graver er helt normalt. Husk at de er babyer, og de som andre sover en del.
En vanlig misforståelse om skilpaddehold er at de må holdes veldig tørre. Dette er faktisk ikke sant, og vi vet nå at pyramidering (unaturlig, klumpete vekst av skallet) er direkte knyttet til feil fuktighetsnivåer sammen med utilstrekkelig hydrering, og/eller feil ernæring. I naturen tilbringer baby skilpadder mye tid under bakken, under blader og andre fuktige plasser der det er fuktig og mørk. De har instinkter som gjør at de gjemmer seg mye for andre rovdyr og større skilpadder. Ved å gjøre dette blir de konstant utsatt for et høyere fuktighetsnivå enn voksne.
Når du skal sette opp en egnet kasse, vil du sikte mot og lage oppsettet så «naturlig» som mulig. kupert terreng for å slipe klør, spiseplass som sliper nebbet, og mange gjemmesteder. Viktig at skilpadden må bruke kroppen for å komme seg rundt. Holder du flere sammen, kan det også være lurt og ha noen gjemmesteder hvor kun en får plass, slik at den kan riste av seg eventuelle andre skilpadder som «humper» for å dominere.
UVA og UVB samt varme kan fås i en og samme pære og anbefales. Det anbefales ikke bruk av spiralpærer. UV og varme bør være på i 12 timer om dagen, og om natten bør det være så mørkt som mulig for å ikke forvirre skilpaddene. Pæren må henge rett ned for å holde lengst mulig. Pæren må IKKE henge under 30 cm fra skilpaddens skall. Ca 30-35 cm er optimalt. Tilleggsbelysning (vanlig lys) kan tilføres etter ønske og behov.
Det bør være en del i kassen med en temperatur mellom 20 -24 grader og en del med 24-30 grader. Rett under pæren kan varmen komme opp i 40 grader. Skilpadder bruker de forskjellige sonene til å holde optimal kroppstemperatur. Skilpadder er ikke varmblodige dyr, noe som gjør dem avhengig av å være i et varmt miljø for å klare å holde seg selv varm.
En meget grunn vannskål (ca 1 cm) bør de også ha, slik at de har konstant tilgang til ferskvann. Drikke er avgjørende for baby Hermanni skilpadder. Ikke nødvendigvis at de drikker fra skålen, men at de «bader» i den. En sprayflaske med vann kan også brukes 1-2 ganger om dagen for å fukte deler av kassen. Skilpaddene trekker også til seg fuktighet fra omgivelsene, og holder seg hydrert på denne måten
Hold av Voksne skilpadder
Ungdyr og voksne skilpadder bør holdes ute i egnet innhegning og dvales om vinteren. Litt avhengig av temperatur kan de som regel holdes ute i Norge fra mars til oktober. Underlag er likt som hos nyfødte, og voksne trenger også fuktighet og tilgang til fuktige plasser. Voksne skilpadder er flinkere til å forstå når de trenger fuktighet, og kan ofte finnes i vannskålen. Det kan også være fint med steder i innhegningen hvor du holder det tørt. Vannet i vannskålen bør byttes ofte, dette fordi de også kan bruke det som toalett. Det anbefales et blandet terreng med både busker, gress, gjemmesteder, steiner og/eller heller. Pass på å hold skilpaddene beskyttet mot rovdyr og tyveri.
ute innhegningen bør også ha et drivhus, slik at de kan trekke seg inn i varmen på kalde dager. Det finnes mye fint på diverse plantebutikker. Du kan velge å gå for store drivhus tilknyttet uteområdet, eller du kan gå for de mindre som passer på paller. Selv har jeg valgt den minste typen. Kjøp også en automatisk lukeåpner, slik at du unngår kokende og skadelig varme i drivhuset. Husk å bygge skilpaddegården der det er mest mulig sol, og lag til enkelte skyggeplasser så de kan regulere selv.
Hvor mange kan jeg ha sammen?
Dette er et spørsmål jeg får ofte, og som det strides mye om. Alt handler om plass. Det er ikke slik at skilpadder har et følelsesregister som gjør at de vil føle seg ensomme alene, men de trenger stimuli og opplevelser av andre skilpadder for å skjønne at de faktisk er skilpadder. Du vil sjeldent finne en skilpadde alene i naturen. Finner du en er det nesten 100% sikkert flere i umiddelbar nærhet. På bakgrunn av dette, mener jeg at minimum du må ha plass til for å skaffe deg skilpadder er to stk.
Kjønnsfordeling
Et annet spørsmål jeg får ofte, «bør jeg ha en av hvert kjønn, to hanner eller to huer?» Vell optimalt er en han pr to huer. Greske landskilpadder ikke kan kjønnsbestemmes før de er ca 5-6 år, så det er vanskelig og få til dette med en gang. Behovet er der heller ikke før de er ungdommer/ voksne. Derfor må dette med skilpaddehold tilpasses litt underveis om man starter med unger. Når det er sagt så handler alt egentlig bare om plassen de bor. To hanner kan fint bo sammen om kassen er bygd slik at de ikke til en hver tid ser hverandre, og de har mulighet til å komme seg vekk. Samme gjelder en han og en hue. Hunnen trenger da en plass hun kan riste av seg hannen og få litt fred fra hans konstante behov for parring. Lag gjerne en liten hule med en høyde for kun en skilpadde. Flere hunner vil som oftest alltid gå fint sammen.
Aggressive dyr må overvåkes nøye. Selv hunnene kan forårsake skader på hverandre, spesielt hvis de bærer egg. Hanner kan være aggressive mot hverandre, så overvåk dem nøye om du har mistanke om at noen ikke går sammen.
Anbefalt størrelse på innhegning
Dette varier litt ift antall og oppbygging, men jeg vil si minimum ca 5 m2 for en gruppe på 3-4 skilpadder.
Håndtering
Ikke skjem bort disse dyrene, det er rett og slett ikke behov for det og kan faktisk forårsake skade. De er ville dyr, uansett hvor mange ganger vi produserer dem i fangenskap. De «liker» eller «elsker» oss ikke, og det er viktig for oss som ansvarlige forvaltere å akseptere og forstå dette. De trenger lite forstyrrelser fra oss hvis de er satt opp riktig fra starten. Å håndtere en skilpadde, et dyr som er så nær bakken av natur, forårsaker bare unødvendig stress og langsiktige problemer. Skilpadden din bør bare løftes når det er absolutt nødvendig, spesielt når de er så små og unge. De vil alltid være ville.
Fòr
Testudo hermanni er planteeter og skal ikke ha kjøtt, hundemat, kattemat eller menneskemat. Selv om mange tror det, skal de heller ikke ha frukt, salat eller annen butikkjøpt mat. Dette er ikke noe de finner i naturen, og kan forårsake for hurtig vekst og misdannelser i skallet samt andre sykdommer.
Næringsfattig, Kalkrike og fiberrike urter og ugress er det eneste skilpaddene skal ha. Du finner veldig mye av dette i norsk natur, og ofte rett utenfor døren din. Varierende kost er viktig, selv om de har sine favoritter. Stort sett dvales alle skilpaddene om vinteren, men om du av helsemessige årsaker ikke dvaler din skilpadde, så kan du fint tørke div ugress som du kan gi utover vinteren.
Har du ordentlig og variert bra kosthold, trenger du normalt ikke noen ekstra vitaminer, men kan fint drysses over en gang i blant. Begrens dette, det heller ikke er bra med for mye av det. I Norge har vi ikke like kalkrik jord som i Middelhavet, så våre ville urter har ikke like mye kalk. Derfor bør du tilføre dette i form av eggeskall, sepiaskall eller annet etter ønske.