Kjente sykdommer

Project Description

Kjente sykdommer

Denne artikkelen er ikke ment som et verktøy for selvdiagnostisering og behandling av syke skilpadder. Er din skilpadde syk er det kun en til å gjøre. Kontakt en skilpaddekyndig dyrlege med en gang! Jeg vil her kun fokusere på de aller mest vanlige sykdommene. Jeg vil ikke nevne eventuelle medisiner jeg har brukt osv, så ikke det kan skaffes uten dyrlegens ekspertise.

Bobler i nesen

Har din skilpadde bobler i nesen eller «nyser til stadighet» er det ofte en infeksjon som heter RNS (Runny Nose syndrome). RNS er en bakterieindusert luftveisinfeksjon, som vil uten behandling føre til lungebetennelse og en sikker død. Mistenker du dette, så kontakt dyrlege med en gang. Ofte vil det da ende bra.

Missforstå ikke, skilpadder kan nyse uten at de er syke, men «better safe than sorry.» Skilpaddenes immunsystem kan og vil ofte bli nedsatt ved stress, for hyppig håndtering, hyppig endring i bunnsubstrat og levevilkår. Ved svekket immunforsvar er skilpadden ekstra mottakelig for RNS.

De greske skilpaddene tåler fint litt kulde og vind, det er de brå temperaturhoppene de ikke tåler så godt. Husk også at RNS er veldig smittsomt, så isoler den syke padden med en gang.

Spesielt unge skilpadder er svært vare for trekk, har du dem inne, så holde dem oppe fra bakken og pass på at de ikke står i trekk. Da vil de i 9 av 10 tilfeller bli syke

Leggenød

Da snakker vi om behovet for å legge eggene sine, når hun bare ikke klarer, men må. Mulig årsaker kan være dårlig sosialisering, stress, terrarium forhold, næring og mineralmangel, mangel på plass eller konkurranse om de beste plassene mot andre hunner. Sjeldent, men noen ganger kan det være noe feil med selve egget. Deformert, og eller for stort.

Her er det viktig å bruke tid, men samtidig har kontroll. Veldig ofte ordner hunnen dette selv. Spesielt unge skilpadder og førstegangsleggene, kan bruke lang tid på prosessen. Temperaturer er også med å styre eggleggingen. Etter noen uker med flott varmt vært er hunnen klar til å legge eggene, men så kommer det noen dager/uker med dårligere og kjøligere være,  ja da vil hun rett å slett bare vente. Noen ganger kan dette føre til at hun dropper egget(ene) på tilfeldig plasser i innhegningen.

HVIS hunnen halter, trekker i beina, ligger mer eller mindre stille da kan det være noe galt. Graver hunnen i luften kan det også gi et tegn på at noe er galt. Hvis skilpadden er slapp eller symptomer ovenfor så kontakt dyrlege. Dyrlegen kan eventuelt ta røntgenbilder, og medisinere ved behov.  Skulle behovet være veldig akutt, vil også dyrlegen kunne gjennomføre en operasjon for å ta ut eggene.

A-vitamin mangel?

A-vitamin er fettløselig vitamin. Det er også antioksidant. A-vitamin underbygger immunsystemet til skilpadden, og er viktig iht syn, hørsel, hud og slimhinner. A-vitamin sammen med D-vitamin sikrer riktig absorpsjon av kalsium. Veldig ofte vil dyrleger med liten kunnskap raskt snakke om mangel på a vitamin ved en syk skilpadde. Dette er også et vanlig tilfelle hos kjøttetende reptiler/skilpadder. For greske landskilpadder som lever av vegetabilsk fòr, vil A-vitamin mangel sjeldent være tilfelle. Still derfor kritiske spørsmål om dyrlegen anbefaler tilskudd av A-vitamin til en syk skilpadde. I verste fall kan det gå andre veien ved at den får en a-vitamin overdose. En gresk landskilpadde vil så å si aldri lide av mangel på a-vitamin. Dette fordrer jo selvfølgelig at skilpadden i utgangspunktet mates korrekt. Men igjen, ikke diagnostiser selv, kontakt dyrlege! Og kan ikke dyrlegen svare på dine kritiske spørsmål, ja da ville jeg kontaktet en annen mer kyndig i faget.

Mating med tvang

En skilpadde kan miste deler eller hele appetitten ved medisinering av div sykdommer. Som kjent trenger ikke en landskilpadde og spise hver dag heller slik som pattedyr for å opprettholde forbrenning for å oppnå en funksjonell kroppstemperatur på 35.37 grader. Skilpadder får sin varme fra utvendige varmekilder, altså miljøet det holder seg i. Maten til en skilpadde brukes mest til vekst. En skilpadde «dør ikke av sult» hvis den ikke mates på veldig lang tid. Det skjer ikke stort annet en at veksten bremser. Noe som faktisk er bedre enn motsatt.

Tvangsforing av landskilpadder er ekstremt belastende for dyrene og ofte forverres skilpaddens tilstand og motstand mot eventuell sykdom. Stresset vil øke og immunforsvaret vil som nevnt da svekkes.

Tvangsforing av skilpadder på land skal bare gjøres om det en konkret, akutt eller alvorlig medisinsk tilstand og råd fra skilpaddekyndig dyrlege til å gjøre det. IKKE på grunnlag av generell bekymring. Men selvfølgelig må skilpadden alltid ha vann og mat tilgjengelig.

Hovene øyne

Har skilpadden hovene oppsvulmende øyne, ja så kontakt dyrlege nok en gang. Er det ikke en bakteriell infeksjon, kan det være støv/puss på øyet, eller det kan ha blitt skadet på annen måte. Skyll øyet i lunkent vann under springen. Sår i øyet forårsaket av skader vil ofte leges fort, spesielt for skilpadder som holdes ute i innhegning.

Men igjen, skylle øyet kan ikke skade. Saltløsning kjøpt på apoteket eller klorhexidine kan også brukes. Noen vil også kanskje anbefale kamille te, men her kan restene feste seg litt til øyet, så unngå dette om du har andre muligheter

Salmonella hos landskilpadder

Salmonella og skilpadder er ofte noe som nevnes i samme setning. Dette er noe mange mener mye om, men som det faktisk finnes svært lite fakta rundt. Skilpadder og salmonella har ofte blitt brukt som argumentasjon for lovlighet/anskaffelse/innførsel, Men hva sier egentlig faktaene og forskningen rundt dette? For å finne ut litt mer rundt dette har jeg snakket og lest på Otto Madsen sin nettside www.marginata.dk. Han har studert litt rundt dette og funnet mye interessant. Under er et lite utdrag. mer rundt dette kan finnes på www.marginata.dk

Ofte snakker vi om skilpadder som en enhet, men det er stor forskjell på land og vannskilpadder. Sump/vannskilpadder kan ha salmonella i avføringen, og når de slipper fra seg dette, vil det legge seg i vannet. Når mennesker så er i berøring av enten vannet eller skilpadden vil dette kunne smitte over.

Nå er ikke salmonella bare salmonella. Det er mange typer, og ikke alle er like aggressive overfor mennesker og / eller dyr. Den sveitsiske skilpaddeeksperten, dr. med. Vet. Ursula Eggenschwieler opplyser at salmonella ikke blir diagnostisert veldig ofte i skilpadder.

Salmonellaformen som er mest utbredt i krypdyr er av arten ARIZONA, og den overføres vanligvis ikke til mennesker. Hun uttaler videre at salmonella ofte blir funnet ved en tilfeldighet under bakteriologiske studier av dyrene, og salmonella er vanligvis ikke opphavet til et bestemt sykdomsbilde. Imidlertid anbefaler hun å vaske hendene etter å ha håndtert dyrene dine. I utgangspunktet er jo dette noe som også anbefales når du har kost katten din. Håndvask bør være en selvfølge etter håndtering av alle dyr, men her tror jeg skilpadde og reptilholdere er de aller flinkeste.

Reptiler får salmonella gjennom de samme kildene som oss, nemlig gjennom mat og gjennom kontakt med smittede dyr. Infeksjonen skjer som hos mennesker gjennom munnen.

Normalt kan ikke reptiler sees på hvis de er smittet med salmonella og de ikke blir syke av bakterieinfeksjoner som mennesker gjør. Derfor er det vanskelig å vurdere om de er smittet. Det er sjelden at salmonellabakterien beveger seg fra tarmen inn i blodstrømmen til krypdyr, og de skiller ikke nødvendigvis ut salmonella i avføringen hele tiden. Smitten er heller ikke dødelig for krypdyr.

Siden hold av skilpadder i Norge ikke har vært tillatt før i august 2017, så finnes det svært lite skriverier og forskning rundt dette tema i Norge. derfor søker jeg igjen mot vårt naboland og Otto Madsen sine funn.

han skriver følgende;
Kjente danske tilfeller av turtle salmonella-infeksjon?

I 2005 spurte jeg (Otto) Zoonosis Center i Danmark om det var registrerte tilfeller av Salmonella-infeksjon fra skilpadder til mennesker her i landet. Det ble uttalt at det ikke var registreringer av dette.

I januar 2013 spurte jeg igjen Zoonose Center om det samme. Denne gangen var svaret:

I 2006 var det et tilfelle av sykdom (barn på 8 måneder) med Salmonella Saintpaul, som kan spores tilbake til familiens skilpadder. Et annet barn i familien hadde vært syk, og dette barnet smittet antagelig det yngre søsken. Sykdommen ble rapportert av SSI, som også ga denne informasjonen. Artikkelen har vært i Medical Journal.

Jeg har lest artikkelen. Det var vannforurensning fra familiens sumpskilpadder.

altså, det finnes ingen registrerte tilfeller av salmonella overført fra landskilpadder til mennesker i Danmark.

ønsker du å lese mer rundt salmonella og funn/forskning rundt dette så besøk Otto sin nettside www.marginata.dk