Mat og Fordøyelsen

Project Description

Mat og fordøyelsen

I nesten vært eneste bilde jeg ser av greske landskilpadder av norske holdere, er det i bildet mat som ikke skal gies.

Ofte er svaret jeg får om jeg kommenterer det, «den får det bare som snacks innimellom» «mamma hadde en skilpadde når jeg var liten, og den fikk alltid isbergsalat, den ble over 20 år» osv osv. Disse svarene gjør meg bare trist, for det vitner om at holder av denne skilpadden ikke har satt seg inn i arten den eier. Informasjonen er veldig tilgjengelig nå, kontra hva den var for 30 år siden så det finnes INGEN unnskyldning til å gi feil mat. Her vil jeg derfor skrive litt utfyllende informasjon om hvorfor det er feil med butikkgrønnsaker, frukt og snacks til greske landskilpadder.

Ta en titt på bildene her, så får du noen gode alternativer til mat du kan gi.

 

 

Butikkgrønnsaker, frukt og salater

Den første pekepinnen på at du ikke skal gi frukt og grønnsaker fra butikk er veldig enkel. I området du finner Greske landskilpadder, vil du ikke finne frukt, eller grønnsaker fra butikken. Derfor sier det seg jo egentlig selv at de heller ikke skal fores med det.

Det er bare næringsfattige, men vitaminrike, mineralrike, fiberrike og veldig kalkrikt gress, ugress og urter som finnes i skilpaddenes opprinnelige habitat, og faktisk bare på våren / forsommeren. I løpet av sen vår og sommer tørker all vegetasjon ut. Men den tørkede vegetasjonen blir fortsatt spist av skilpaddene. Det er ikke noe annet å spise. Dette er også grunnen til at greske landskilpadder liker å spise kunstig tørkede urter, for eksempel tørket løvetann. Innholdet av kalk og mineraler er det samme, selv om urtene er tørre og innholdet av fiber økes.

Det er dermed den typen mat disse skilpaddenes mage-tarmsystemer har tilpasset seg gjennom hele evolusjonen. Det er derfor denne maten er det optimale fôret for din greske landskilpadde. ikke tull med evolusjonen.

Gjennom hele evolusjonen har det planteetende, greske landskilpadde-systemet blitt tilpasset slik at det bare utnytter sakte fordøyelige karbohydrater (f.eks. Cellulose) fra gress og høy. Det er derfor det ikke handler om hva skilpaddene elsker å spise. De spiser nesten alle grønnsakene du kan tilby dem. Det er det fordøyelsessystemet deres er ment å takle som du skal gi. De dør ikke i løpet av de første årene, men de vokser altfor fort, og det går også ut over deres indre organer. Butikkgrønt inneholder for mye og feil næring! Skilpaddene spiser det mer enn gjerne, men det betyr ikke at det er helt greit å mate de med det!

“Skilpaddene mine får ofte kål, salat og gulrøtter. Ingenting skjer da,” hører jeg flere som sier. Det er fordi den kontinuerlige endringen i skilpaddenes utseende er så liten at du ikke legger merke til den før skaden er skjedd!

Det stemmer at grønnsaker dyrkes i for eksempel Hellas, så “det vokser også grønnsaker der, hvor skilpaddene kommer fra”, Men det er absolutt ikke i skilpaddenes biotoper i naturen, og det har den aldri vært. Skilpaddene bor ikke i hagene i Hellas, men Skulle en herreløs skilpadde eksepsjonelt dukke opp i en hage, regnes den som en skadedyr.

I tillegg til å være ukjent for fordøyelsessystemet, er også grønnsaker fra butikk (og salatblandinger) og grønnsaker generelt, direkte skadelig mat for de greske landskilpaddene. Butikkgrønt i form av for eksempel salat, erter, bønner, mais, paprika, brokkoli, bønnespirer, gulrøtter, grønnkål, kål, etc., er for proteinrike, og vil føre til for rask vekst, danne skrå, deformerte og flate skall med spisser (pyramideskall), brede vekstringer, deformerte bein, papegøye nebb, etc.

I tillegg øker mengden avfallsstoffer i skilpaddens system dramatisk hvis skilpadden får den proteinrike, næringsrike og tidvis fete maten fra butikkens grønnsaksavdeling. Når det ikke lenger er plass i nyrene til å behandle tilførselen av skadelige urater, samles det krystallinske avfallet andre steder i blodet og i organismen. Skilpadden sies å ha leddgikt! “Gikt”.

Du bør også tenke på at grønnsaker som spinat, persille, tomater, rabarbra og mange flere, inneholder oktalsyre. Oktalsyre nedbryter kalsiuminnholdet i blodceller. Kalsiumsulfat dannes. Dette saboterer skilpaddenes evne til å bygge bein og skall.

Salat hører under navnet butikkgrønt! Og er, til manges overraskelse, faktisk skadelig fôr. – All slags salat! Så ikke bare isbergssalaten, men også hjertesalaten osv. (Ja, faktisk også ruccola salat!). Ikke bare er innholdet tærende på landskilpaddens fordøyelsessystem, men kalsium / fosforforhold i salat er helt feil og direkte skadelig for skilpadden.

Ruccolasalaten er langt ute i familien til løvetann, og den anbefales derfor blant annet av mange, men jeg ville vært litt forsiktig med å gi dette som fòr. Ruccola inneholder stoffer som setter fordøyelsen delvis ut av spill og infiltrerer å blokkerer opptak av jod i skjoldbruskkjertelen.

Pyramideskall kommer ikke alene av feil fòr, men en blanding av dette og blant annet at den ikke har blitt holdt tilstrekkelig fuktig under oppveksten. Det kan fra tid til annen bli funnet skilpadder i naturen med liten pyramidiering av skallet. Dette kommer ikke av at skilpadden har spist feil mat, men at den har bodd i knusktørre områder i naturen.

Når en skilpadde først har fått pyramideskall, eller andre missdannelser i skallet på grunn av feil hold/ fòr, er det ikke mulig og reversere det. du kan begrense videre feil utvikling, og unngå at det blir verre, men skaden er gjort og den vil alltid se slik ut.

Frukt og bær

Frukt og bær må ikke gies til din greske skilpadde. Hverken fra naturen eller butikken. Ikke bare produserer frukt den samme ekstreme veksthastigheten for skilpaddene som grønnsakene, men sukkerinnholdet gir også optimale muligheter for angrep av parasitter i tarmen.

I tillegg genereres / dannes gasser i fordøyelsessystemet. Problemet er at skilpaddene elsker akkurat den typen mat, og det er derfor mange tror det er den rette maten til skilpaddene. Det er IKKE tilfelle. I tillegg samler avfallsstoffene fra frukt og bær seg i skilpaddenes blod og organer fordi nyrene ikke er utviklet for å bryte dem ned tilstrekkelig. 

NB! jordbær er ikke sunt for din greker, men bladene og knoppene på jordbærplanten kan derimot gies.

Husk at sukkerholdig og vannholdig kosthold i form av frukt og bær velter tarmflorabalansen til greske landskilpadder. Bivirkninger og uønskede bakterier dannes i massevis. PH-verdiene endres dramatisk. Tarmslimhinnen er skadet. Immunsystemet er svekket. Maten suser nesten gjennom skilpadden. Parasitter får lett tilgang til skilpaddens indre og forplanter seg eksplosivt. Avføringen kommer ut som veldig våt og myk i begynnelsen og etter hvert som diaré

Det blir ofte hevdet at det ikke kan være så skadelig å gi en grønnsak eller  frukt innimellom. Men hvorfor i himmelens navn skulle man gjøre det. Fordøyelsessystemet og tarmsystemet er ikke tilpasset til denne type mat, Ikke til jul heller! Du kan glede deg selv ved å gjøre det, men det er ikke til nytte eller glede for skilpadden (skilpadder har som kjent reptilhjerne / krypdyrhjerne og derfor ingen følelser)!

Vintermat

Når sommeren nærmer seg slutten går jeg timevis og plukker ugress. Jeg fyller opp flere bæreposer. så legger jeg det på fjellet i solen og tørker det. (sopptørker kan også brukes, og fåes kjøpt i flere varehus). Så har jeg da den perfekte maten til de yngste som ikke dvaler fulle perioder, og eventuelt om jeg må ta noen av skilpaddene opp tidligere fra dvalen.

Det finnes annet fòr fra dyrebutikker som kan brukes, men les nøye på pakningen. ikke all mat er egnet bare fordi det er bilde av en skilpadde på utsiden. Testudo Agrobs er et merke jeg vil anbefale.

eventuelt er det jo bjørnebærblader og få tak i om vinteren, og dette kan du fint gi. Har du ikke mat tilgjengelig, så skal du også vite at de kan om de må gå flere uker uten mat, så lenge de har tilgang til vann og fuktige områder.

 

 

Kalsium / fosforforholdet er viktig!

kalsium / fosforforholdet er feil i butikkgrønt. (I den grad det er kalk i disse plantene i det hele tatt.) Det beste forholdet er omtrent 5: 1. I butikkgrønt og spesielt i salat er forholdet mye mindre, og det kan lett være motsatt. Hvis forholdet er galt, smeller fosforet i beinet og tar plassen til kalket når beinet vokser. Dette er veldig problematisk for dannelsen av skilpaddenes skall og bein, og resultatet er den syke tilstanden kjent som rakitt.

Fôr med salat og grønnsaker gir deformert skall og myke bein! -Og for rask vekst!

For sikkerhets skyld: Organiske grønnsaker er like usunne for skilpaddene som de andre grønnsakene. Innholdet av næringsstoffer som protein osv. Er vanligvis enda større i organiske grønnsaker, og derfor er disse “kraftige” organiske grønnsakene helt ubrukelige.

Fordøyelse

Den europeiske landskilpadden er utstyrt med en liten muskelmage og med en veldig lang tarm.
lang tarmkanal = vegetarisk,
kort tarmkanal = rovdyr

“Se på tarmen, så vet du hva dyret spiser”

Tarmlengde i prosent av kroppslengden:

Slange: 65%

Krokodille: 150-193%

landskilpadde: 330%

Maten bruker vanligvis opptil 14 dager eller mer (nå og da mye mer) for å passere gjennom skilpaddens fordøyelsessystem.
(Derfor må skilpaddene legge inn en lengre fasteperiode før vinterdvale, slik at mage / tarmsystemet kan tømmes delvis (men ikke helt) før vinteren.

Tarmfloraen er ikke bare viktig for fordøyelsen. Det har også stor innvirkning på skilpaddens immunsystem. Hvis tarmfloraen er til stede i riktig balansert form, gir den fordøyelsessystemets slimhinner en god beskyttelse mot sykdomsangrep. Hvis balansen er i forstyrrelse på grunn av feil fôring, hyppig medisinering og/ eller tvangsbading, oppstår det en alvorlig funksjonsforstyrrelser i skilpaddenes organisme, som igjen fører til svekkelse og sykdom hos skilpadden.

Så du bør ikke gi rutinemessige ormekurer osv. Forebyggende medisinering er ikke en god idé. All medisinering svekker skilpadden!

Fastedager

Hvis du ikke legger skilpaddene dine i dvale om vinteren, er det lurt (nødvendig) å introdusere fastedager om vinteren. Spesielt hvis det er skilpaddeunger. Husk at i naturen, vil ikke skilpadden spise noe mens du er i dvale. Hvis du mater en skilpadde hver dag i et kalenderår vil den spise nesten dobbelt så mye mat som i naturen. Her har du også en forklaring på alle de misdannede skilpaddene du ser i fangenskap rundt omkring. De får rett og slett for mye mat.

Hvordan skal skilpadden vokse?

I naturen dobler greske landskilpadder vekten det første året (Fra 10-20 gram til 20-40 gram). så vil de omtrent doble vekten året etter, før det flater litt ut utover de neste årene.

Løvetann

Greske landskilpadder er kresne og individuelle når det gjelder valg av mat. Plantene som den ene skilpadden alltid foretrekker, unngås ofte av den andre skilpadden som har andre favorittplanter. Men en ting er de alle enige om: LØVETANN er tingen! (Ja, løvetann inneholder riktignok oksalsyre, men deres negative virkning oppveies av det høye kalsiuminnholdet).

Dessuten kan man ikke la være å legge merke til at skilpaddene har stor forkjærlighet for urtene som inneholder “melkesaft”. Det er for eksempel løvetann, tistler osv.

Kløver

En favoritt for greske landskilpadder, men er ikke et “næringsfattig” alternativ fra naturen. Kløver er veldig proteinrik, og har et ugunstig forhold mellom fosfor og kalsium Det er også et høyt innhold av oksalsyre. du kan fint gi kløver en gang i blant, men styr unna store mengder.

Agurk

Agurk er også en grønnsak, men kan godt gis til greske landskilpadder ved en sjelden anledning. Agurk inneholder nesten bare vann (95% av innholdet er vann) og er derfor ikke skadelig fòr. Agurk kan brukes hvis du er redd for at skilpadden blir dehydrert. Det kan også brukes hvis du må lure i skilpadden litt medisin, men som er fòr er det ikke egnet.