Urin og avføring

Project Description

Urin og avføring

Avføringens utseende er en god indikator på om skilpadden har det bra og er sund. Avføringen skal være litt våt / fuktig og være fast og nesten pølseformet. Fargen er grønn / brun / svart.

Hvis dietten utelukkende består av matvarer med høyt fiber som ugress, Pre Alpine eller tørkede urter, vil avføringen, spesielt i små og unge skilpadder vanligvis vises «ufordøyd» ved første øyekast. Mye av stilkene og de andre kraftige «fibrene» osv vil utgjøre en ganske synlig del av avføringen. Avføringen vil vanligvis virke ganske tørr, men skilpaddens fordøyelsessystem har dermed utnyttet alt som kan utnyttes.

Fordøyelseskanalen er veldig kort i små skilpadder. Fordøyelsessystemet til voksne skilpadder har et mye lengre kanalsystem og behandler derfor maten i mye lengre tid, og det er derfor avføringen fra voksne landskilpadder vanligvis ser mer fordøyd ut. Selv i avføringen fra voksne skilpadder kan du imidlertid jevnlig se bra med ufordøyde fibre.

 

 

Når vi som pattedyr skal ha avføringen ut, bruker vi blant annet det som i daglig anatomisk tale kalles bukpress. Det vil si at vi bruker bukmusklene / magemusklene for å skape det nødvendige trykket. Landskilpadder har ikke det samme alternativet på grunn av skallet. I stedet ser man at nakkemuskelen brukes. 

Akkurat som når skilpaddehunnene legger egg, kan du se landskilpaddene trekke hodet inn når de skal ha ut avføring. På denne måten skapes det nødvendige interne presset. Videre kan du se at skilpadden reiser seg på bakbeina og senker seg igjen. benmuskelaturen brukes derfor også.

Noen ganger kan en europeisk landskilpadde ha mer flytende avføring. Så selv om det bare tilbys ugress og annet proteinrikt fôr. Hvis det skjer unntaksvis, er det ingen grunn til bekymring. Hvis skilpadden derimot konstant og over lengre tid har diaré, og spesielt hvis avføringen lukter sykdom, må det iverksettes tiltak. Hvis avføringen fortsetter å være myk og våt, hvis den lukter sterkt av ammoniakk, og hvis urinen også kan lukte merkbart, er det et sykdomstegn

Hvor ofte skal avføring forekomme?

Hvis skilpadden din ikke har avføring hver eneste dag, ikke bekymre deg. Selv ikke om det går flere dager. Hvis den har en avføring to ganger samme dag er heller ikke det noe farlig. Frekvensen bestemmes ikke bare av mengden fôr og fôrtype, men i stor grad av forbrenningen (metabolisme). Forbrenningen er ikke konstant, men avhenger i stor grad av årstiden, omgivelsene og spesielt temperaturene. Forstoppelse hos skilpadder er bare noe som dukker opp i innlegg i Facebook-grupper fra bekymrede landskilpaddeholdere. Det skjer i utgangspunktet ikke i virkeligheten.

Hvis skilpadden holdes utendørs og går i varmt solskinn, er skilpaddenes driftstemperatur optimal. Forbrenningen fortsetter derfor også i et optimalt tempo. Avføringen vil derfor forekomme med kortere intervaller. På samme måte er det tilfelle med optimalt innendørs hold med varmelampe osv. Under andre forhold med lavere driftstemperatur bremses forbrenningen og avføringen venter lenger.

Som sagt kan det noen ganger ta opptil flere dager mellom levering av avføring. Også under optimale pleieforhold. Det hele er naturlig. I alle fall er det bare å la skilpadden være i fred og ikke stresse den med forskjellige oppfinnelser for å få den til å levere avføring. Så den klarer det selv, akkurat som det har gjort uten hjelp i naturen i millioner av år. Derfor bør du absolutt ikke tvinge det.

Ikke begynn å mate med noe spesielt som du mener fremskynder avføring.

Hvis fôret utelukkende består av de rette fiberrike og lavproteinartene (gress og ugress), skjer passasjen gjennom tarmsystemet med en hastighet som vanligvis leverer avføring hver, annenhver, hver tredje dag eller hver fjerde dag. Mater du på butikkgrønt (som er feil fôr) og frukt (skadelig fôr), suser maten rett gjennom skilpadden, og det er veldig hyppig avføring, og ofte sees veldig løs og tynn avføring!

Urin

Urinen blir levert som avføring gjennom kloakken, som åpner seg i skilpaddenes hale. Vanligvis blir ikke urinen levert med avføringen, men hver for seg og på et annet tidspunkt. Skilpadden leverer vanligvis en klar væske fra kloakken med jevne mellomrom. Denne klare væsken vil ofte inneholde større eller mindre hvite områder / ansamlinger / myke klumper av et oppløst materiale. Noen ganger kan det se ut som youghurt.

Dette hvite stoffet er urinen, det vil si urinsyre, så vel som andre krystallinske nedbrytningsprodukter fra skilpaddenes metabolisme. Det antas ofte at det er kalk. Det er det ikke. Det hvite er urin!

Europeiske landskilpadder er faktisk verdens dyrerespons på sukkulentene i planteriket!

Europeiske landskilpadder kan faktisk klare seg uten vann (uten å drikke) i lang tid. Ikke bare får de en stor del av vesken fra vanninnholdet i vegetasjonen. Men de er også direkte «bygget til»å gå uten vann i lange perioder.

Siden de europeiske biotopene til tider kan bli utsatt for ekstremt varme forhold, er skilpadden skikket til også å holde seg i live i lengre perioder. Skilpadden kan etter behov beholde all dyrebar veske i kroppen og «resirkulere» væsken i systemet slik at den ikke tørker ut (dehydrerer).

På baksiden av skilpadden tarmer er en spesiell blære som absorberer og holder denne vesken. Hvis veskebalansen er lav, kan urinsyren og de nevnte nedbrytningsproduktene i krystallisert form skilles ut separat i tørre hvite klumper, slik at den dyrebare vesken som blir igjen iblæren og ikke kommer ut.

Men at den kan tåle lange perioder uten tilgang til vann i omgivelsene, selvfølgelig, er ikke det samme som at du ikke trenger å skaffe vann til skilpadden din. Naturligvis, som alle dyr, må skilpadden ha tilgang til vann.

Viktigheten av den europeiske landskilpaddenes evne til å holde vann i kroppen og resirkulere den, kan leses som følger: Hvis skilpaddene dine utskiller utelukkende hvite, tørre eller halvtørre klumper, Trenger skilpadden din vann. Hvis urinen kommer ut i myke klumper i nevnte klare veske, er skilpaddenes væskebalanse som den skal være. Slik skilpadden vil utskille urin daglig hvis den mates med vanlig ugress.

Det er grenser for hvor mye skilpadden kan lagre i nyrene til de krystallinske avfallsproduktene. I tillegg økes mengden av disse avfallsproduktene kraftig hvis skilpadden bruker proteinrik og fet mat. Når det ikke lenger er noe rom i nyrene, samles det krystallinske avfallet andre steder i organismen. Skilpadden sies å ha leddgikt! «Gikt». Det er derfor viktig å mate riktig mat riktig.

Hvis du ikke ser urin fra landskilpadden din hver dag, ikke bekymre deg. Som med avføringen kan det ta opptil mange dager mellom leveranser av urin. Ikke bekymre deg hvis urinen blir levert to ganger samme dag.

Fôring med frukt kan som nevnt føre til en tynn mage. Hvis du virkelig er uheldig, er den tynne magen fordi skilpadden har fått flagellater. Det er slik at sukkerinnholdet i frukt gir et utmerket grobunn for disse små encellede parasittene. Spesielt leopardskilpadder er veldig utsatt for disse angrepene, men dessverre er europeiske landskilpadder også mottagelige.

Selv om skilpadder elsker frukt, er det ikke noe å gi sine europeiske landskilpadder. For det første er det verdiløs, nesten skadelig «søppelmat» for disse landskilpaddene (i motsetning til for eksempel rødfotet skogskilpadder). -Dette fordøyelsessystem kan ikke snu det. For det andre kan det dermed skape for gunstige forhold for utvikling av parasitter.

Husk igjen: Hvis avføringen er løs og flytende og samtidig lukter virkelig smittsom, er det veldig sannsynlig at skilpadden har fått flagellater. Dette er ofte også tilfelle når urinen lukter.

Map Location